top of page

The MAK Brewery Timeline

Ons verhaal

Zelf benieuwd hoe het allemaal begon? Scroll mee door ons hoppig avontuur en ontdek hoe de tien jongens van MAK Brewery onvergetelijke vriendschap zijn gaan brouwen. 

Start Biermuur
01/09/2013
Biermuur status 100 flesjes.jpg

De bron van ons mooi verhaal bevindt zich in onze liefde voor bier. Al jaar en dag genieten we samen als MAKkers van een heerlijk Belgisch bier. We besloten alle verschillende bieren die we proefden te verzamelen en ze te vereeuwigen op een biermuur. De regels waren simpel: alle bieren moesten Belgisch zijn en moest door minstens één iemand van ons persoonlijk geproefd worden, alvorens ze op de muur mocht geëtaleerd worden. Al snel merkten we dat we aan een onmogelijke taak begonnen waren. De biercultuur zat in zijn mars, en onze dorst kon de vernieuwing amper bijhouden.

MAK HERMS AF.jpg
Eerste keer brouwen
21/05/2017

Door de groeiende interesse in het bier en de kennis die we verworven bij het proeven van al het Belgisch gerstenat, groeide bij ons het idee om zelf aan de slag te gaan. We merkten dat we het zelden niet allemaal eens waren over de smaak van een bier en onze smaak precies nog niet bestond. We besloten dat we dan maar zelf in de potten moesten gaan roeren. Vanaf dat moment wouden we slechts één ding: ons eigen bier op onze biermuur kunnen plaatsen. Zo gezegd, zo gedaan. We zochten een oude bekende uit het dorp op waarvan we wisten dat hij reeds thuis hobbybrouwde. Hij bracht ons de nodige kennis en assisteerde ons bij onze eerste eigen brouwdag. Een dag om nooit te vergeten.

Eerste bestelling is binnen
23/04/2018
IMG_0100.jpg

Als beren die honing ruiken, kwamen mensen uit het dorp luisteren naar ons verhaal. Al snel merkten we dat er een grote interesse was om het bier dat we brouwden zelf te mogen proeven. Hun steun gaf ons een boost om nog een stap verder te gaan in ons project. We besloten onze tripel in een grote hoeveelheid te commercialiseren, zodat we aan de vraag konden beantwoorden. Die vraag werd tevens ook meteen de naam van onze tripel: "MAK es pruuve?"

20190825_195145.jpg
Eerste hop geplant
24/05/2018

We waren gebeten door het virus, of eerder de gist, en wouden nog verder gaan in het verwerven van kennis in het bier. Een onmisbaar ingrediënt van bier is hop. Het zorgt voor frisheid in de smaak en een heerlijke geur in de neus. Om er meer over bij te kunnen leren, besloten we onze eigen hop te telen. We namen de auto naar Poperinge, de bakermat van Belgische Hop, en kwamen terug met een lading hopscheuten om onze moestuin mee te vullen.

Lancering "MAK eens proeven?"
23/06/2018
Lancering.jpg

Het bier, dat we in grote hoeveelheid gebrouwen hadden om aan de vraag 'MAK es pruuve?' te kunnen beantwoorden, was intussen klaar. Trots als we waren, besloten we al onze dichte vrienden en sympathisanten bijeen te roepen om samen de eerste flessen te kraken. Op deze dag lanceerden we onze tripel over heel de streek, en al gauw kwamen de fijne reacties binnen.

MAK_Paté.jpg
MAK paté bij Luc
28/09/2018

Een plaatselijke slager zag, proefde, en zei dat het goed was. Hij was vastberaden om met ons bier iets unieks te doen. Hij kocht een lading van onze "MAK es pruuve?" en ging er mee aan de slag. Het resultaat: een heerlijke paté die perfect bij onze tripel paste als hapje.

Verder aanvullen Biermuur
01/08/2019
Biermuur.JPG

Onze droom was gerealiseerd. Ons eigen bier stond op onze biermuur. Intussen was deze flink gegroeid en telde hij al 1200 flesjes, waarmee we een van de grootste verzamelingen van België zijn.

DSC07283 (2).jpg
Someone new in the brew!
16/08/2019

De missie van onze brouwerij luidt als volgt: "Onvergetelijke vriendschap brouwen!". Deze ideologie wouden we doortrekken in alle lijnen van onze brouwerij. Wat begon als een avontuur met negen vrienden, veranderde al snel naar een reis met een tiende compagnon. Douglas vervoegde ons team om zo de vriendschap nog meer te beleven.

Brouwen van ons tweede bier
01/11/2019
MAKnifique gebottled.jpg

Ondertussen zaten we binnen het team R&D niet stil. Een tweede bier werd ontwikkeld en werd bevonden als perfecte aanvulling op onze eerste tripel. Het bier in kwestie werd gedoopt onder de naam MAKnifique.

MAK op VTM.jpg
MAK Brewery op VTM
13/11/2019

Na de paté van onze plaatselijke beenhouwer, waren we vastbesloten om verder te wandelen op het pad van foodpairing. Onze goede vriend Loïc Van Impe, beter gekend als de huischef van VTM Koken, ging aan de slag met ons bier en wijdde een volledige aflevering van zijn programma 'Loïc Zot Van Koken' aan onze bierfirma. De gerechtjes die hij ermee knutselde waren heerlijk.

MAK Brewery wint "Double Gold" Op EBC
14/11/2019
Double gold certificate.PNG

MAK Brewery wordt bekroond met een double gold medal op de European Bier Challenge 2019, te Londen. De grootste erkenning die we ons kunnen wensen. We mogen ons voor minstens één jaar een van de beste tripels van Europa noemen.

Bart Klik Klak.jpg
Proeverij van onze MAKnifique
27/11/2019

Onze MAKnifique werd aan het grote publiek getoond. We organiseerden een grote proeverij waar iedereen kon komen genieten van ons nieuw bier. De eerste reacties waren zeer positief.

MAK Brewery op Radio 1
06/01/2020
Radio 1.jpg

De winst van onze Double Gold Medal bleef niet onopgemerkt. We werden uitgenodigd in het Radio 1 programma 'De Wereld van Sofie', waar we ons verhaal nog eens mochten toelichten.

MEP FLES + GLAS PP VECTOR (2).png
Rebranding tot "MAK es pruuve?"
10/02/2020

Om nog meer ons verhaal uit te stralen, besloten we onze bierflesjes in een nieuw jasje te steken om zo onze missie en visie nog meer in de kijker te zetten.

Lancering van onze MAKnifique
27/06/2020
MNF FLES + GLAS PP VECTOR.png

Na het brouwen van een tripel, wouden we niet de traditionele route volgen. Vaak wordt na een blond bier meteen naar een bruin exemplaar gegrepen, maar die trend lijkt ons verleden tijd. De groeiende interesse naar speciaalbieren, met de nadruk op speciaal, bracht ons bij een unieke smaak van een Saisonbier. Het nieuwe bier verenigt complexe hoppen met frisse kruiden en een licht gemoute body. Het resultaat brengt een fris, floraal bier, met een toegankelijk alcoholpercentage van 5,7%. De zomerse toetsen vlierbloesem zorgen voor de nasmaak die helemaal doet verlangen naar meer.

MAKnifique wint brons op Asia Beer Challenge
28/08/2020
Certificate.jpeg

MAK Brewery verovert met zijn ‘MAKnifique’ als enige Belgische brouwerij een medaille in de categorie ‘Saison’ in de meest prestigieuze biercompetitie in Azië: de Asia Beer Challenge 2020. 

ABC-2020-Bronze.png
Opnieuw "dubbel goud" voor MAK Brewery
29/11/2020
MEP+MNF EBC PP Vector.png

Een jaar na de eerste deelname, vallen we met de MAK Brewery opnieuw in de prijzen op een van de meest prestigieuze bierwedstrijden wereldwijd: 'The European Beerchallenge' (EBC). De medaille van onze Tripel 'MAK es pruuve?' kleurde net zoals vorig jaar prachtig goud! Maar ook onze nieuwkomer 'MAKnifique' ging met het hoogste metaal lopen. Onze beide bieren werden er tijdens een blindproeverij uitgepikt en geprezen worden voor hun smaak en kwaliteit! Het toont dat het product van onze vriendschap er eentje is om fier op te zijn!

Start Biermuur
Eerste keer brouwen
Eerste bestelling is binnen
Eerste hop geplant
Lancering "MAK eens proeven?"
MAK paté bij Luc
Verder aanvullen Biermuur
Someone new in the brew!
MAK Brewery op VTM
MAK Brewery wint "Double Gold"
Proeverij van onze MAKnifique
MAK Brewery op Radio 1
Rebranding tot "MAK es pruuve?"
Brouwen van ons tweede bier
Lancering van onze MAKnfique
MAKnifique wint op Asia Beer Challenge
Opnieuw "dubbel goud" voor MAK Brewery
bottom of page